Wednesday, February 27, 2013

cerita-cerita lencana campore di tawau

assalamualaikum dan salam pengakap......ok entri kita kali ni mengenai perkhemahan campore 5 yang akan di adakan di kem pengakap tiku tawau untuk pengetahuan pembaca perkhemahan ini adalah anjuran unit KELANA B tawau dimana usia nama perkhemahan campore ini telah mencapai 12 tahun.





ok untuk pengetahuan semua ini adalah lencana 1st campore yang di adakan pada tahun 2001


dan yang ni pula lencana 2nd campore pada tahun 2003,mahu cerita sikit la 2nd campore ni di laksanakan semasa cuti tahun baru cina tu yang lencana perkhemahan ada berkait2 dengan tahun baru cina seperti warna dan huruf C di besarkan  kata orang yang design lencana ni la.



setelah berehat selama 3 tahun 3rd campore di anjurkan lagi buat kali ke-3,sempena perasmian logo pengakap unit KELANA B TAWAU tu la lencana camping pun ada di selitkan juga dengan logo unit kelana b tawau agar kami dari unit kelana B tawau mengikati bila logo unit ni di rasmikan.

logo rasmi unit kelana B tawau




yang ni adalah logo 4th campore


ni lencana campore ke5....perkhemahan kali ni di iktiraf peringkat internasional di harap perkhemahan kali ini berjalan dengan lancar seperti perkhemahan2 sebelum ini AMIN.


SEKALI BERPENGAKAP SELAMANYA PENGAKAP
"ALWAYS BE TO GETHER"

Monday, January 9, 2012

sekembalinya dari perkhemahan bakti saka bahari seindonesia




 salam pengakap dan salam 1 malaysia kepada semua saudar2 pengakap :), rasanya macam lama sudah tidak update blog kali ni kelana B tawau membawakan cerita mengenai PELAYARAN DAN PERKHEMAHAN BAKTI SAKA BAHARI NASIONAL  menuju pulau sebatik kalimantan timur, program ni bermula pada 28 disember 2011 hingga 10 januari 2012 perjalana bermula dari jakarta  menuju ke makasar, balik papan dan destinasi terakhir menuju ke pulau sebatik menaiki kapal tentera DR SUHARTO di mana memuatkan dalam seramai 1000 orang peserta seluruh indonesia tidak termasuk peserta dari kalimantan timur iaitu Nunukan, sebuku, bunyu, tarakan, sebuku dan pulau sebatik dan tidak termasuk sukarelawan  dan juga media. Sepanjang perjalan para peserta menaiki kapal tentera DR SUHARTO mereka mendapat banyak pengalama sepanjang perlayaran tersebut seperti sewaktu tiba di garisan khatulistiwa semua peserta di minta terjun ke laut untuk menyeberangi garisan khatulistiwa ( mandi Khatulistiwa ).

  Selain itu juga para peserta mendirikan sebuah surau di BATU LAMAMPU di TG KARANG dan BATU LAMAMPU juga sudah di iktiraf  sebagai bumi perkhemahan Indonesia. 

  Antara gambar yang dapat dirakamkan sepanjang upacara perasmian pada 08 januari 2012.

                            Upacara pembukaan

                                      
       
                                  

                                  


          

PesuruhJaya Bahagian tawau Skip Syaful Foo


                               

  Antara Pesuruhjaya dari Negeri Sarawak yang turut hadir majlis pembukaan Pekhemahan Bakti Saka Bahari Nasional.

                               
                 
        Skip Lee Chi Kiong Pesuruhjaya Daerah Tawau juga turut hadir Upacara pembukaan Perkhemahan Bakti Saka Bahari .


                             

Seorang wartawam dari indonesia meminta salah seorang pesuruhjaya dari Negeri Sarawak untuk menantangan di baju wartawan tersebut sebagai kenangan.


                             



                             

Bersama Ketua Pramuka Saka Bahari atau pun ketua pesuruhjaya bahagian Pengakap Laut Indoneisa  yang memakai topi bewarna merah.  


        Gamabar kenangan wakil pengakap Malaysia bersama2 sukarelawan yang mengikuti Pelayaran Dan Perkhemahan Bakti Saka Bahari Nasioanal iaitu Skip Sayful Foo Pesuruhjaya Pengakap Bahagian Tawau, Skip lee Chi Kiong Pesuruhjaya Pengakap Daerah Tawau dan Pesuruhjaya2  dari Negri Sarawak seramai 3 orang yang turut hadir dalam upacara Pembukaan Perkhemahan tersebut.

   
     Bersama pramuka dari sebatik dan pramuka dari Bali dengan mengenakan pakai adat mereka


          Bersama sukarelawan Indonesia yang mengikuti PELAYARAN DAN PERKHEMAHAN BAKTI SAKA BAHARI  NASIONAL.


                               Tapak Perkhemahan





        Ni sahabat dari Jakarta iaitu Irma dan Tony dari Pulau Sebatik Indonesia


    Sebelum membuat persembahan bergambar kenangan bersama pramuka dari Bali


                  senaman Pagi




                             


     Antara menara yang bina untuk mengibarkan bendera sepanjang 1000 meter


               antara pemandangan yang menarik yang ada di sana


 Ini la kapal tentera DR SUHARTO yang dapat di rakamkan dari jauh kerana tidak boleh berada berhampiran dengan pantai BATU LAMAMPU bumi perkhemahan.

         
                     pemandangan tawau dari jauh yang dapat di lihat dari Negara Jiran Indonesia

Sekian sahaja untuk kali ini....terima kasih kerana sudi untuk mengunjungi blog KELANA B TAWAU .

  SEKALI BERPENGAKAP SELAMANYA PENGAKAP







Thursday, July 7, 2011

dari jamborre ranting 3 sebatik 2011

  salam pengakap....alhamdulillah kami crew kelana B tawau seramai 5 org baru sahaja pulanag dari jamboree ranting 3 2011....alhamdulillah kami sihat walafiat sepanjang perkhemahan berlangsung anak2 pramuka semua kirim salam dengan anak2 pengakap malaysia.


 selamat menyaksikan gambar2 yang dapat kami ambil sepanjang perkhemahan berlangsung  ^___^ ......... 






selamat tiba di negara oarang



                                                  crew kelana B tawau





lapangan utama jamboree ranting 3 2011




                                                  mandaftar


 ni ja persembahan yang dapat kami buat untuk menghiburkan anak2 pramuka




                                 acara karnaval ( perarakan )










          aksi yang amat mengerunkan tapi best...siap gigit tu dram lagi
                           


  membersihkan kawasan pantai nama tempat ni SUNGAI TAIWAN


                         
                                    sempat lagi sambil2 cari kerang


 wakil pengakap membuat persembahan atas permintaan anak2 pramuka










 sekian sahaja tuk kali ni.....kalau mau tengok lagi gambar sepanjang perkhemahan sila ke FB kelana B


Tuesday, June 21, 2011

jom camping


 salam pengakap dan salam pramuka kepada warga pengakap mahu pun bukan ahli pengakap tetapi berminat mahu berjambore mari la kita pergi camping......pihak menganjur amat menantikan kedatangan kontinjen MALAYSIA untuk perkhemahan ini jadi kepada yang berminat sama ada kelana,adik2 yang masih sekolah atau pun bukan ahli pengakap boleh berhubung terus dengan pesuruhjaya pengakap bahagian tawau atau pun pesuruhjaya daerah tawau,daerah merotai dan daerah balung untuk mendapatkan keterangan lanjut tentang jambore ni,sekian terima kasih


sekali berpengakap akan terus berpengakap.

Friday, June 17, 2011

12 - 16 mac 2011

   salam pengakap,ni antara program unit kelana B tawau beberapa bulan yang lalu
















                                barisan urusetia yang menjayakkan program

Thursday, June 16, 2011

salam semua





         salam pengakap........maaf pasal baru update blog ni

Wednesday, September 29, 2010

Kenangan Kem Kelana Pertama Sabah 2007


Barisan Kelana "B" Tawau (syemmat owh...)




cikong ROVERS B saini...


sakur vs power rangers....huhu


barisan kawad kaki


UP... AMIN.....




promote ceret.. baik punye..


peace...


asi kha men tarik kepala..!!!!


romantik kan..


"Rehatkan Diri"


OTW mau siap pinthu gerbang..




apa yang penting..??
KERJASAMA